Naslov strane
Naslovna Naslov strane
Intervju sa Sonjom Tanasković
Naslovna Intervju sa Sonjom Tanasković
Intervju sa Sonjom Tanasković
26. Dec 2017

1. Kompanija “ Ralex trans doo” izgradila je ugled i reputaciju. Iza Vas su godine napornog rada, početak je bio težak, kada se sada osvrnete na put koji ste prešli sta biste izdvojili ono čime se najviše ponosite?

• Put jeste zaista bio težak. Ali ja sam uvek imala jasnu viziju gde zelim da stignem. Ovo mi je pomoglo da izdržim sve prepreke. Moja porodica je uvek bila uz mene, kao današnji Direktor Logistike, koji je sa nama od samog početka do danas, davajući nam energiju onda kada nam je bilo najteže. Ono čime se najvise ponosim jeste da smo od jedne male firme i jednog zaposlenog samo za 10 godina danas ozbiljno transportno preduzeće koje danas zapošljava 25 radnika, sa tendencijom daljeg rasta a u kome vlada izuzetna pozitivna energija u kolektivu u kome imamo ljude od samog osnivanja do danas. Ponosna sam sto je preduzeće RALEX TRANS danas, slika pravog žensko preduzeća u “muškoj bransi” čiji je glavni prodajni tim čine žene sa dva kontinenta sa kojima zajedno “ plovimo “ prema uspehu. Uspeli smo da objedinimo različite kulture, i zajedno činimo jednu veliku porodicu.

2. Ističete se profesionalizmom, klijenti Vas prepoznaju. U cemu je formula uspeha?

• Formula uspeha je u jasnoj viziji, istrajnosti, strpljenju, i negovanju međuljudskih odnosa u samom preduzeću. Naši klijenti osećaju zadovoljstvo naših radnika, i ta pozitivna energija privlači uspeh.

3. Svojevremeno ste bili nominovani i za preduzetnicu godine u izboru Udruženju poslovnih žena Srbije. Šta za Vas znači to sto Vaše poslovne aktivnosti cene u Udruženju poslovnih žena?

• Podrška Udruženja poslovnih žena mi izuzetno znaći. Udruženje mi omogućava sklapanje novih poslovnih kontakata, umrežavanje u zemlji i van zemlje, daje nove ideje vezane za poslovanje kroz razmenu iskustava, razne edukacije vezane za prodajne aktivnosti, knjigovodstvene izmene itd. A iznad svega, Udruženje mi pruža podršku žena koje su ne samo uspešne u poslu, već i divne majke i supruge. Kao takve, pored porodice, najbolje mogu razumeti i uspone i padove, i biti podrska svakoj članici u svakom momentu.

4. Žene preduzetnici u Srbiji se suočavaju sa teškim problemima. Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore povoljniji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?

• Poslovna klima za zemlje u tranziciji je specifična, nimalo laka i često nepredvidiva. Promenama u Srbiji, na kojima se intenzivno radi i usaglašavanju sa Evropskim standardima i poslovna klima za preduzeća će se poboljšati. Za to je naravno potrebno strpljenje od strane privrednika. “ To nije lako, ali Strpljenje je moć”. Mi smo strpljivi, i pokušavamo da izgradimo jake poslovne odnose sa saradnicima, zahvaljujući čemu nas obim posla konstantno raste.

5. Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u vode preduzetništva?

• “ Morate verovati u sebe, jer ste katkad jedina osoba koja veruje u svoj uspeh. Ne priznajem poraz, žena sam – mogu sve “. Ženama koje žele da krenu put preduzetništva, poručujem im da se ne predaju i da uvek imaju cilj pred sobom, jer nijedna prepreka nije nesavladiva i nijedan pad konačan.